Minőségi utánpótlás a festő szakmában

Írta: Tóth Ervin on .

Egy fiatalember a Festőszakma minőségi utánpótlásából, akire büszkék vagyunk.

19875385 1338259552956596 8359919996879171296 n
"A felkészülés lefed minden főbb munkafázist a festő - díszítőfestő szakmában. A gyakorlás során érem el, hogy minden fázisban a lehető legpontosabb legyek. A legutolsó részletre, sarokra, vonalra is oda kell figyelnem, mert ami egy hétköznapi munkafolyamat során igényes és eladható, az itt még bőven hibapontot ér. A felkészülés segítségével kiemelkedő precizitást sajátítok el, ami a mai belsőépítészeti igényeket teljes mértékben kielégíti."

 

"Hozzászokom a különleges igényességhez, ahhoz, hogy nem elég simán csak elfogadható munkát végezni, hanem mindig tökéletes, hiba nélküli végeredményt hagyjak magam mögött. Ennek a felfogásnak a tudatában, ha én nem találok kivetnivalót az elvégzett munkám minőségében és összhatásában, akkor biztos lehetek benne, hogy a megrendelő is elégedett lesz. Ezzel érhetem el azt, hogy versenyképes legyek. Abu Dhabi után még pár évig szeretnék apukám mellett dolgozni, rengeteg dolgot kell még tanuljak, tapasztaljak, hogy a későbbiekben nagyobb önállóság, tudás birtokában dolgozhassak tovább.
Sok része van a szakmámnak, amit nagyon szeretek csinálni. A maszkolószalagos kiragasztások például ilyenek. Odafigyelést igényel, hogy a szalag a megfelelő helyre kerüljön, majd végül eltávolításkor derül ki, hogy mennyire volt pontos az ember és sikerült-e a megfelelő minőséget elérni, azaz nem-e folyt alá a festék, nem-e tépi vissza a rászáradt festéket stb. Szeretem a tapétázást, mert ez is nagy odafigyelést igényel, a szegélyek melletti nyíl egyenes vágások, sarok kidolgozások mind igazán tetszetős összhatást mutatnak, ha nincs beszakadás és félrevágás. Szeretek ezekben gyönyörködni miután végeztem. A versenyfeladat központi része egy, a fogadó városra jellemző , meglehetősen bonyolult sematikus ábra felnagyítása, kiszerkesztése majd mindenféle segédeszköz nélküli kifestése. Egyetlen segédeszköz engedélyezett: a vonalzóbot. Szeretek itt is belemerülni a vonalozásokba és tűéles sarokkidolgozásokba.
Szakmaválasztásom nem hirtelen elhatározás volt. Apukám is festő, így gyerekkorom óta a szakma közelségében nőttem fel, megismerkedtem a szerszámokkal, amiket nap mint nap láttam a garázsban. Én is segítettem az autóba bepakolni ezeket stb. Később mikor már nagyobb voltam a nyári szünetekbe be-be segítettem én is a nyári zsebpénzért, persze ilyenkor még csak kisegítő munkákban, miközben megfigyelhettem a munkafolyamatokat. A szakközépiskola vége felé már nem hezitáltam sokáig, elvégeztem a szakiskolát, ami alatt a mesterem egy nap a kezembe adta a tavalyi göteborgi verseny válogató feladatát. Innentől kezdve a döntőig ahol 3. helyezést értem el heti szinten több napot készültem a suli mellet a PPG Trilak Festőakadémián. Ez azóta is így van, mivel az idei válogatóra ahol versenytársammal, Kalmár Irénnel már csak ketten maradtunk versenyben, kevés különbséggel ugyan, de én kerültem ki győztesként.
Idő tekintetében már eddig is sokat beletettem a felkészülésbe, de továbbra is ezt tervezem. Ennek okán nem sok szabadidőm van mostanában, de szeretném, ha ez a sok energia és erőfeszítés megtérülne ezért a versenyig a legnagyobb intenzitással folytatom a felkészülést, hogy a tőlem telhető legjobb eredményt érjem el.
Ha el akarsz indulni a következő nemzeti válogatón akkor a következőket érdemes szem előtt tartanod: Szeresd csinálni azt amit csinálsz, légy precíz és nagyon türelmes. Fontos, hogy aki ezen a pályán szeretne érvényesülni szeresen a színekkel dolgozni, legyen kreatív, elhivatott. Dolgozzon tisztán, rendezetten, mert ezek nélkül nem lehet a kiváló szakmai szintet elérni.
Felkészítőimben nagyra becsülöm, hogy a tudásuk legjavát adják át nekem, amit más helyzetben én nem szerezhetnék meg. Azt is értékelem, hogy kritikusak velem szemben, így ezen felbuzdulva tudok a jobbra törekedni. "