Szobafestő - Mázoló - Tapétázó
Országos Ipartestület

Digitális technikák bevezetése a festő-,mázoló-,tapétázó szakmában

MUNKAERŐPIACI ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSÉT CÉLZÓ TEMATIKUS PROJEKT

 • Projekt kezdete: 2020.04.01
 • Projekt időtartama: 15 hónap
 • Célközönség: Festő KKV, mikró vállalatok

GINOP-5.3.5-18 - Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek

Szeretnénk bemutatni a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (továbbiakban SZMTOI) mint fő pályázó, és az Ipartestületek Országos Szövetsége (továbbiakban IPOSZ) közös NYERTES, megvalósítás alatt álló pályázatát!

A pályázat témája: ”A digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazási és képzési lehetőségei a festő-, mázoló, tapétázó mikro és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében - a szakma jövője” című projekt.

 • Ennek a pályázatnak a fő célkitűzése, hogy megvizsgáljuk, és tematikailag előkészítsük a digitális eszközök és digitális platformok használatát segítő azon képzéseket, amelyeket a Festő szakmába lehet beépíteni, integrálni.
 • Az SZMTOI mint főpályázó, már előzetesen összeállított 6 tematikai egységet! A pályázat pilot rendszerű (ejtsd: pájlot, jelentése: kísérleti, bevezető), tehát a pályázat megvalósítása alatt készülnek el a tematikai egységek végleges változatai.
 • A pályázat első szakaszában szeretnénk vállalkozásokon keresztül felmérni, hogy jelenleg a festő vállalkozások milyen szintű digitális eszközöket használnak, és milyen jártassággal kezelik azokat! Ehhez keresünk minimum 42 festő vállalkozót, akik a pályázatban részt vennének, és végig (12 hónapon keresztül) részesei lennének a pályázat során keletkezett információk megismerésének!

A pályázatra jelentkezők vállalják:

 • A jelentkezők ingyenesen vehetnek részt szakmai workshopokon, ahol bemutatjuk és közösen kipróbáljuk a témakör legkorszerűbb eszközeit, majd azok alkalmazhatóságát kiértékeljük, erről részvételi tanúsítványt állítunk ki (SZMTOI + IPOSZ) számukra.
 • A résztvevőknek egy „mélyinterjún” kell részt venni, ahol kitöltenek egy kérdőíves űrlapot (ebben pár kérdéssel a vállalkozásáról, digitális szokásairól, és képzési igényeiről kérdezzük). Emellett egy online (12FŐ/ TÁJÉKOZTATÓ) tájékoztatón vesznek részt, ahol megismerkedünk egymással, és ismertetjük a pályázat menetét.
 • Ezt követően kerülnek megrendezésre a digitális eszközök használatának ismereteit szolgáló szakmai workshopok, összesen 6 db, amiken a 42 főből, minimum 20 főnek jelen kell lennie minden egyes tanfolyamon.
 • Ezeken a 2 napos workshopokon el lehet sajátítani a berendezések használatát, alkalmazását! Cél, hogy elemezzük az általunk összeállított tematika, mennyire használható tudást ad a festő szakemberek mindennapi munkavégzéséhez. A szakmai workshopokon étkezést biztosít a pályázat!
 • A szakmai workshopok tapasztalatairól egy átfogó tanulmány készül, amit egy nemzetközi konferencián kell bemutatnunk, és a pályázatban résztvevőknek ezen is jelen kell lenniük (tervek szerint 2021.04. hóban)!
 • A pályázat lezárulása után, minden vállalkozót megkeresünk, hogy nyilatkozzon, mennyire volt hasznos a pályázat keretében megszerzett tudás, és mennyire tudta beépíteni azt a mindennapi munkavégzésébe.
 • A pályázat teljes lezárását követően szeretnénk egy olyan használható tudással rendelkező képzési tematikát összeállítani, amelynek elemei beépülnek a jelenlegi iskolarendszerű képzésbe, és ezzel megreformálná az oktatást, képzést, valamint célunk korszerű továbbképző tanfolyami anyagok kialakítása.

I. Tervezett képzési tematika

Alap számítástechnikai ismeretek hasznosítása a festő-, mázoló-, tapétázó szakmában

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnék fejleszteni (alap) számítástechnikai ismeretüket. A számítógépeken (hardver, driver, szoftver, perifériák) felül jobban megismerkedhetnek a csatlakoztatott eszközökkel (nyomtató, projektor, fényképezőgép, plotter, stb.), az internet (email, honlap, online programok, fiókok, stb.), és számos hasznos digitális dologgal! A képzési tematika igény szerint bővíthető, készíthetünk akár saját honlapot, üzleti facebook oldalt.

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 szeptember

II. Tervezett képzési tematika

Munka felmérése digitális műszerek alkalmazásával, Költségvetés készítése

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnék a:

 • Felületdiagnosztikában alkalmazott műszereket jobban megismerni (nedvesség mérés, rétegvastagság mérés, relatív páratartalom mérés, szívóképesség megállapítás, felület kémhatás megállapítás,stb.).
 • A felületek felmérését ma már sok eszköz megkönnyíti, (ultrahangos, lézeres, távolságmérők) ezek helyes használatát is beépítjük a tematikába.
 • A megfelelően diagnosztizált, és felmért felületekről TÉTELES KÖLTSÉGVETÉS készítését valósítjuk meg a T.E.R.C. költségvetés készítő programok alkalmazásával! Aki eljön, megtudhatja, hogy az eddig alkalmazott négyzetméter ára, az sok (de inkább) kevés! Ezzel a programmal normaidők alapján tudunk kalkulálni, és ez a hivatalos! Az így készített árajánlat mindenhol megfelel az előírásoknak, és biztosak lehetünk benne, hogy minden munkából a maximális árat tudjuk kikalkulálni.

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 szeptember

III. Tervezett képzési tematika:

Szín,megjelenés tervezése, megjelenés digitálisan

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnék a:

 • Megrendelővel egyeztetett elképzelést, digitálisan megjeleníteni!
 • Betekinthetünk a BIMx rendszerbe, ahol a kész látványterveket elemezhetjük, és a Festésre vonatkozó adatokat kigyűjthetjük, és elemezhetjük.
 • Ezek a digitális technológiák nagy előnyt jelenthetnek vállalkozásunk szempontjából, mert a megrendelő elképzeléseit digitálisan meg tudjuk valósítani, és akár nyomtatott formában átadhatjuk.

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 szeptember

IV. Tervezett képzési tematika:

Díszítések, design tervek, feliratok, sablonok készítése digitálisan

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnék a:

 • Sablonok fajtáit (pozitív – negatív, ismétlődő – sor – egyedülálló – sarok, stb.) megismerni, a sablonokban rejlő egyedi díszítési technikákat maximálisan kihasználni!
 • Design festésnél jól alkalmazhatóak a (vinyl) fólia, vagy struktúraképzés esetén a papír, vagy műanyag lap sablonok!
 • Felíratok esetén a legjobb választás a sablonálás!
 • Faltetoválások, autómatricázások, kirakat matricázások esetén csak a matrica sablonok jöhetnek szóba!
 • A tanfolyam alatt megmutatjuk hogyan tervezhet egyedi sablonokat, vághatja ki azt, és hogyan transzfereljük fel a felületre!

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 október

V. Tervezett képzési tematika:

Szórástechnika tanulása virtuálisan

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnék:

 • Kipróbálni a szórási tudásukat virtuális térben! Ez azért lehet fontos, mert a végeredményt a program tökéletesen elemzi, és az esetleges szórási hibákat kimutatja. Ebből tanulhatunk, hogyan ne végezzünk szórást!
 • A workshopon nem csak falfelületeket fogunk festeni, a fényezés virtuális terébe is betekinthetünk!
 • A workshopon nem „csak” virtuális szórást tervezünk, cél a szóró-berendezések hatékonyságának bemutatása, népszerűsítése!

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 október

VI. Tervezett képzési tematika:

Digitálisan tervezett tapéták készítése.

Ezt a tematikát azoknak ajánljuk, akik szeretnének:

 • Egyedi terveket megvalósítani a képtapéták segítségével! Az üzletekben kapható képtapéták adott képpel, és mérettel készülnek, és általában papír hordozóra.
 • Ez az innovatív technika lehetőséget ad, hogy akár egy családi képet, akár egy művészi freskót varázsoljunk a megrendelőnek a teljes falfelületére (bármekkora méretben legyártják)!
 • Ezen felül a képtapéta nem papír hordozós, (nem szőtt) szövet hatású, így különleges struktúrát, megjelenést ad a felületnek, mint ha festett „Fresco” lenne a falon! Ezek a képtapéták egyediek, és a Festő szakembernek egy új szolgáltatási lehetőséget nyújthatnak a megrendelőik számára!
 • A két nap alatt megismerkedhetünk a digitális fotók paramétereivel (csak megfelelő fotóból lehet jó képtapétát előállítani), a gyártás menetével, és ami nagyon fontos (mert ez is eltérő, különleges) a tapéták felhelyezésének lépéseivel is!

Minimum résztvevői létszám: 20 fő
Kétnapos workshop tervezett időpontja: 2020 októberJelentkezésért kattintson ide: JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Szobafestő - Mázoló - Tapétázó Országos Ipartestület

Jelentkezés:
+36-30/898-6409
Email: szmtoi@szmtoi.hu